Dagblad Suriname

Energieautoriteit laat nog op zich wachten


2EAS laat nog op zich wachtenHet invullen van de Energieautoriteit Suriname (EAS) is nog steeds gaande. Er zijn volgens Dave Abeleven, directeur bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, voorbereidingen getroffen om dit afgerond te krijgen. Er wordt echter nog gewacht op groenlicht van de raad van ministers en de president. “Dan moeten wij overgaan tot het invullen van de raad van toezicht op de EAS (rvt). Verder moet de EAS nog bemenst worden”, vertelt Abeleven. Het ministerie is momenteel bezig met een implementatieplan om dit allemaal operationeel te krijgen. Binnen de ministerraad wordt er volgens Abeleven nog nagegaan op welk termijn er hier inderdaad invulling aan kan worden gegeven. Een belangrijk aspect hierbij is de ontvlechting van de verschillende kanalen binnen de NV Energiebedrijven Suriname. Eén daarvan is de installatie van een keuringsinstantie. Intussen is dat al door de rvm. Er is een staatsbesluit goedgekeurd om hiervan uitgaande de keuringsinstantie te kunnen realiseren.
Zoals de Elektriciteitswet voorschrijft, zou de operationalisering van de wet in het eerste kwartaal van 2017 een feit zijn. Het blijkt dat er echter een vertraging is opgetreden in het proces. Wij zijn in de eerste kwartaal van 2018 en de operationalisering van de wet is nog steeds niet een feit. Het ministerie is afhankelijk van de benoeming van de rvt. Pas dan kan er een energieautoriteit worden geïnstalleerd om de handel te kunnen beginnen met de Elektriciteitswet.

In de goedgekeurde Elektriciteitswet van 10 maart 2016 is onder andere opgenomen het ontwikkelen van een Elektriciteitsectorplan (ESP). Het opstellen van het ESP wordt gefinancierd door de Inter-American Development Bank (IDB) en zal door het bedrijf uit Uruguay “Estudios Energéticos Consultores” (EEC) worden ontwikkeld in samenwerking met een local counterpart groep, bestaande uit leden van de NV EBS, SPCS en NH, onder leiding van Michael Kopinsky. Uit de 6 bedrijven, die bij een openbare aanbesteding een bod hebben gedaan, is er uiteindelijk gekozen voor EEC. Ook hier zijn er mogelijk enkele opstoppingen opgetreden. De NH-minister gaf vorig jaar aan hierop nog terug te zullen komen na zichzelf over te hebben geïnformeerd. Volgens de planning moet dit proces medio dit jaar afgerond zijn.

Kavish GaneshSource link

Comments

Meest Gelezen

Wij verzamelen al het nieuws omtrent Suriname en presenteren dit in een mooi design.

Ons doel is het nieuws overzichtelijker te maken en te bundelen onder één adres.

Selecteer uw krant

Archief

Facebook

Copyright - Worldnieuws.com / worldnieuws.com / Starnieuws.eu / Starnieuws.info © 2016

To Top