Dagblad Suriname

“Inheemse-DNA-leden komen niet op voor belangen binnenlandbewoners”


“De volksvertegenwoordigers van Inheemse afkomst in De Nationale Assemblee (DNA) kwijten zich onvoldoende van hun taak. Er wordt volstrekt onvoldoende opgekomen voor de belangen van de bewoners van het binnenland. Er heerst onrust onder de bevolking van Maho in het district Saramacca. Er worden acties gevoerd. Een concessiehouder dreigt met geweld, maar dat is geen reden voor de Inheemse DNA-leden om zich te laten informeren en of uit te spreken. Ze geven taal noch teken, ze houden zich van den domme”, aldus voorzitter Audrey Christiaan van het Inheems Platform Esav. Zij voegde eraan toe dat de regering ook niet adequaat optreedt.

Regering niet slagvaardig
Eind december 2017 heeft De Nationale Assemblée (DNA) de Wet Beschermde Dorpsgebieden met algemene 37 stemmen aangenomen, waarin het Decreet Beginselen Grondbeleid weer eens werd gewijzigd. Christiaan zegt niet tegen de Wet Bescherming Woon- en Leefgebieden te zijn, wel is zij niet helemaal content. Zij ziet graag dat er veel slagvaardiger en bovenal transparanter te werk wordt gegaan. Het zal volgens de president anderhalf jaar duren om de Inheemse kwestie op te lossen. Dit getuigt niet van slagvaardigheid.

De oppositie is zwak als het over grondenrechten gaat
Christiaan: “Ik kan het best begrijpen dat menigeen in de samenleving de regering ervan verdenkt, politiek te spelen. De volgende algemene verkiezingen staan over enkele jaren voor de deur. Er wordt vanuit gegaan, dat dan uitkomen met de oplossing, de regeringsgezinde partij ten goede zal komen.” Het verwondert haar niet dat de wet met algemene stemmen is goedgekeurd door DNA. “De oppositie die over het algemeen, de regering fel bestrijdt, toont zich mak als het gaat om de grondenrechten. Het is publiek geheim dat partijgenoten uit alle partijen in alle districten en in het binnenland zich door de jaren heen grote lappen grond binnen de gebieden van de tribale volken hebben toegeëigend. Het is opvallend dat geen enkele politieke partij, behalve de Amazone Partij Suriname, zich heeft uitgesproken over de verdrukking van de tribale volken. Geen enkele politieke partij heeft de Inheemsen van Maho gehoord of informatie gevraagd van wat er gaande is.”

Solidariteit met de tribale volken
Het doet Suriname goed dat Esav wordt ondersteund door meerdere actieve maatschappelijke stromingen in het land. In de praktijk en uit reacties uit de samenleving is gebleken dat de bevolking achter de rechten van de tribale volken staat. Tijdens rondetafelgesprekken van het maatschappelijk platform Seti Sranan worden de grondenrechten regelmatig besproken. Daarbij zijn meerdere Inheemse organisaties als de Amazone Partij Suriname, Esav en in toenemende mate vertegenwoordigers van verschillende Marrongroepen betrokken. Daarmee komt tot uitdrukking dat het bij de grondenrechten gaat om een nationale aangelegenheid en niet los kan worden gezien van de internationale tendens op het stuk van de mensenrechten.

Voortdurend beraad
De rondetafelgesprekken over de grondenrechten worden aanstaande maandag tijdens de reguliere openbare ontmoeting van Seti Sranan voortgezet. Er zal dan een strategie worden besproken en hopelijk worden concrete beslissingen genomen over hoe verder te werken aan de daadwerkelijke erkenning van de grondenrechten.

HDSource link

Comments

Meest Gelezen

Wij verzamelen al het nieuws omtrent Suriname en presenteren dit in een mooi design.

Ons doel is het nieuws overzichtelijker te maken en te bundelen onder één adres.

Selecteer uw krant

Archief

Facebook

Copyright - Worldnieuws.com / worldnieuws.com / Starnieuws.eu / Starnieuws.info © 2016

To Top