Dagblad Suriname

“Leningen worden niet gealloceerd voor consumptieve doeleinden”


Tijdens het bewind van minister Sieglien Burleson, maakte het ministerie van Handel en Industrie bekend dat de overheid voor het betaalbaar houden van de basisgoederen een model bekeek met de Islamitic Development Bank(IsDB). De bedoeling was dat er samen met de importeurs wordt gewerkt aan het inkopen van de basisgoederen. De goederen zouden met een krediet van de IsDB worden uitbetaald. Zo zou HI ook een betere grip en controle hebben op de lokale prijzen. De status van de kredietlijnen is bij de huidige minister van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) niet bekend. Zijn standpunt deelde hij wel mee met Dagblad Suriname.

Het standpunt op dit moment is dat de overheid geen middelen vrijmaakt voor consumptiegoederen. Leengelden worden niet gebruikt in de consumptieve sfeer. Volgens Welzijn moeten leningen worden gekanaliseerd richting potentiele producenten/ondernemers die willen werken aan importvervanging.

“Die kunnen wel profiteren van leningen om ondernemingen op te zetten, werkgelegenheid te creëren en ook goederen te expoteren. Leningen worden niet gealloceerd voor consumptieve doeleinden. Dat is mijn standpunt. Ik denk dat ik bij de rest van de regering ondersteuning geniet. Dit is zeker de zienswijze van het bedrijfsleven”, meent de HIT-minister. Het krediet voor de basisgoederen, samen met de medicamenten, en enkele cruciale goederen voor landbouwinput was gesteld op $ 30 miljoen. Burleson deelde mee dat het proces in haar laatste stadium was. Het wachten was nog op de ondertekening, om samen met de importeurs de bestellingen te kunnen plaatsen. Zij heeft met deze mededeling ook telkens een balans getracht te promoten tussen importen en exporten. Het model dat op dit moment gehanteerd wordt om basisgoederen betaalbaar te houden, geschiedt lokaal door de aanpassing van invoerrechten. De overheid verdient hierdoor minder, maar geeft geen geld uit aan consumptie. Welzijn benadrukt dat er hard gewerkt moet worden om de veel besproken exporten te realiseren.

Het Suriname Business Forum is voor hem een van de belangrijkste poten om de private en publieke sector bij elkaar te brengen. Dit zal zeker een gerichte bijdrage moeten leveren aan de versterking van de economische basis van Suriname. “Ik zal er alle aandacht aan geven en niet alleen vanuit de theorie, maar ook vanuit de praktijk benaderen en in de praktijk tot uitdrukking brengen”, meent de minister. Hij garandeert dat er meetmomenten zullen worden ingebouwd om de stand van gerealiseerde doelen te bekijken. De stand van lokale productie en de vervanging van importproducten wordt de focus van Welzijn.

Kavish GaneshSource link

Comments

Meest Gelezen

Wij verzamelen al het nieuws omtrent Suriname en presenteren dit in een mooi design.

Ons doel is het nieuws overzichtelijker te maken en te bundelen onder één adres.

Selecteer uw krant

Archief

Facebook

Copyright - Worldnieuws.com / worldnieuws.com / Starnieuws.eu / Starnieuws.info © 2016

To Top