Dagblad Suriname

“NDP-parlementariërs dreigen regering ten val te brengen”


De enige reden waarom president Desi Bouterse alle ministers, NDP-parlementariërs en de vicepresident maandagmiddag voor een spoedonderhoud heeft geroepen, is omdat er een crisis is binnen de gelederen van de Nationale Democratische Partij (NDP). “De NDP-parlementariërs dreigen de regering ten val te brengen”, zegt Abop- parlementariër Edward Belfort aan Dagblad Suriname. Iets na 13.00 uur kwam president Desi Bouterse aan bij het Perscentrum. De pers werd zo ver mogelijk gehouden van de vergaderlocatie. “Er is niets hier gaande. U bent verkeerd geïnformeerd”, werd medegedeeld aan journalisten. Ondertussen liepen verschillende bewindslieden de vergaderruimte binnen. Belfort voert aan dat de onenigheid tussen de ministers en leden van de coalitie danig is uitgelopen dat er een reële dreiging is dat de goedkeuring van de begrotingen over de 16 ministeries in gevaar komt. Daarnaast wordt volgens hem in de wandelgangen al beweerd dat NDP-leden van plan zijn een motie van wantrouwen tegen hun eigen regering in te dienen, laten behandelen en goedkeuren. “Dan heeft hij twee hele grote problemen. Hij probeert nu de situatie te rekken, maar de kruik gaat zo lang te water tot ze breekt. Met het einde van het 8 decemberstrafproces in zicht, is het ook niet lang voordat Bouterse in de gevangenis belandt. Nu doet hij daarom alles erover om de rust te doen terugkeren op de ministeries en het kamp van de NDP in De Nationale Assemblee. Vooral in het parlement heeft hij nodig dat alle hoofden in één richting kijken. Anders gaan die NDP-parlementariërs de regering ten val brengen. Bouterse probeert nu te redden wat hij kan redden”, aldus Belfort.

NDP’ers willen partij redden
Binnen de NDP is er volgens Belfort ook grote onenigheid over het optreden en gedrag van Bouterse. Hij beweert dat er daarom kennelijk al capabele mensen binnen de paarse partij geïdentificeerd zijn die de partij willen redden. “Nu trekt één persoon alles naar zich toe en die man vernietigt het heel land. Bouterse houdt zelfs zijn partij in een wurggreep en geeft al de mensen schande! Zo zoetjes aan worden de NDP-parlementariërs wakker en zij beseffen dat zij meer macht hebben dan hun partijvoorzitter”, aldus Belfort.

Bijwonen begrotingsbehandeling minder belangrijk voor ministers
“We hebben wat dringende zaken die wij nu moeten afhandelen. We gaan niet kunnen komen vandaag”, zei minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) bij de start van de openbare vergadering maandag in De Nationale Assemblee (DNA). Op dat moment was hij de enige overgebleven regeringsvertegenwoordiger in het parlement. Dikan stelde dat eerder op de dag meer bewindslieden aanwezig waren maar ze werden weggeroepen wegens dringende zaken. Niet is aangegeven welke prioriteiten zo zwaarwegend zijn dat de regering niet aanwezig kon zijn in De Nationale Assemblee. Velen in de coalitie wisten niet waar de bespreking over zou gaan. Ook was de bespreking niet van tevoren doorgegeven aan assembleeleden en ministers. De DNA-vergadering werd uiteindelijk door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons verdaagd naar vandaag om 9.00 uur.

Mededeling zorgt voor meer verontrusting
VHP-parlementariër Mahinder Jogi nam geen genoegen met de verklaring en het verzoek van Dikan. Hij wilde weten wat er aan de hand is, wat zo belangrijk is dat de regering niet naar het parlement kon komen. Volgens hem heeft de mededeling van de bewindsman voor nog meer verontrusting gezorgd. Hij vroeg zich af of er onenigheid in de regering is of als de ministers protesteren en daarom niet naar DNA willen komen.

Regering moet gelegenheid krijgen
NDP-fractieleider André Misiekaba merkte op dat er zich in het verleden ook situaties hebben voorgedaan waarbij de regering meer ruimte vroeg aan het parlement om haar zaken voor te bereiden. De NDP-fractieleider zei dat hij meeleeft met de deskundigen en anderen die sinds vroeg in de morgen in De Nationale Assemblee waren. Hij vond dat wanneer de regering nu weer zo een beroep doet op het parlement, zij de gelegenheid moet krijgen. Te zijner tijd zal de regering het college wel informeren wat er aan de hand was. Misiekaba sloot zich later ook aan bij de vergadering in het Perscentrum.

FRSource link

Comments

Meest Gelezen

Wij verzamelen al het nieuws omtrent Suriname en presenteren dit in een mooi design.

Ons doel is het nieuws overzichtelijker te maken en te bundelen onder één adres.

Selecteer uw krant

Archief

Facebook

Copyright - Worldnieuws.com / worldnieuws.com / Starnieuws.eu / Starnieuws.info © 2016

To Top