Starnieuws

Winstmarge oliemaatschappijen ter discussie


19 Jun, 00:01

foto

De winstmarge van de oliemaatschappijen is bijkans evenveel als de government take van de overheid. Starnieuws verneemt dat het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme de oliemaatschappijen te kennen heeft gegeven om hun bedrijfsmarge die gemiddeld 12,5 US dollarcent (ongeveer 92 SRD cent) per liter bedraagt, te reduceren. De verbruiksbelasting (government take) bedraagt SRD 0,70 voor diesel en SRD 1,30 voor gasoline. Dit komt neer op gemiddeld SRD 1.

Met de oliemaatschappijen was afgesproken bij de vaststelling van de verhoogde brandstofprijs eind maart dat na drie maanden een evaluatie zou komen van het systeem dat gehanteerd wordt bij het bepalen van de pompprijs. Er zijn veel klachten in de samenleving over de grote prijsschommelingen die op alle sectoren grote invloed heeft. Dit zorgt voor onrust, instabiliteit en onvoorspelbaarheid van de prijs. Uiteindelijk wordt alles afgewenteld op de consument.

De pompprijs is niet alleen afhankelijk van de schommelingen op de wereldmarkt. De government take en de winstmarge van de oliemaatschappijen bepalen mede wat neergelegd dient te worden bij de pomp. Het tijdstip van de aankoop van de brandstof en de raffinaderij waar de ruwe olie is verwerkt zijn eveneens een factor. Met de oliemaatschappijen zal worden nagegaan of de winstmarge wel rechtvaardig is tegen de huidige sociaaleconomische verhoudingen.

Bij de verhoging van de pompprijzen de vorige week is er behoorlijk wat kritiek geleverd op de prijs en het niet van te voren doorgeven van de aanpassing. De eis om de brandstofprijs te verlagen, klinkt steeds luider. Vandaag is de pompprijs voor een liter ongelode benzine bij GOw2 met 21 cent omlaag gegaan naar SRD 5,90. Bij SOL moet nog SRD 6,11 worden betaald.

 Source link

Comments

Meest Gelezen

Wij verzamelen al het nieuws omtrent Suriname en presenteren dit in een mooi design.

Ons doel is het nieuws overzichtelijker te maken en te bundelen onder één adres.

Selecteer uw krant

Archief

Facebook

Copyright - Worldnieuws.com / worldnieuws.com / Starnieuws.eu / Starnieuws.info © 2016

To Top