Waterkant

Nederland zweeg over moord en martelingen Suriname


post thumbnail

In december 1982 vermoordden Surinaamse militairen onder het bevel van Desi Bouterse vijftien landgenoten. Maar uit inmiddels vrijgekomen geheime notulen van de Nederlandse ministerraad van mei 1980, blijkt dat twee jaar voor de Decembermoorden ook al gemoord en gemarteld werd door het militaire regime in Suriname. In 1980 werd Nederlander Fred Ormskerk vermoord, en Joop Krol, een andere Nederlander, gemarteld. En toen protesteerde Nederland niet.

Uit de notulen blijkt dat Nederland niet protesteerde omdat men bang was de militairen boos te maken. Nedeland vreesde dat Bouterse en de zijnen zich zouden aansluiten bij het communisme van Castro in Cuba.

In het programma Eenvandaag komen Eva Essed Fruin, voormalig correspondent in Suriname voor NRC Handelsblad, Rudie Kagie en Peter Ormskerk, de zoon van de vermoorde Fred Ormskerk aan het woord. De man van Eva Essed, Frank Essed, was een vooraanstaand Surinaams politicus. Op hem en een aantal andere Surinamers werd een schijn-executie uitgevoerd.

Bekijk het item (vanaf 12:09) hier:Source link

Comments

Meest Gelezen

Wij verzamelen al het nieuws omtrent Suriname en presenteren dit in een mooi design.

Ons doel is het nieuws overzichtelijker te maken en te bundelen onder één adres.

Selecteer uw krant

Archief

Facebook

Copyright - Worldnieuws.com / worldnieuws.com / Starnieuws.eu / Starnieuws.info © 2016

To Top