Waterkant

Overleden: mr. Ramon de Freitas, ex-Bouterse-vertrouweling


post thumbnail

PARAMARIBO, 7 jan – Ramon de Freitas, de voormalige juridisch adviseur van Desi Bouterse, is overleden. De Freitas was tot de legercoup van 1980 auditeur-militair. Hij verruilde deze positie voor het adviseurschap van de legerleiding van na vijf en twintig februari 1980. Sindsdien ontpopte de jurist zich tot één van de meest uitgesproken aanhangers van de coupplegers. Vooral Desi Bouterse mocht zich verblijden in de ‘grenzeloze’ loyaliteit van dmr. De Freitas.

Het was het soort loyaleit dat zover reikte, dat partij gekozen werd voor de coupleider. De man nota bene, die eigenhandig de democratische rechtsstaat de nek omdraaide. De Freitas verdedigde Bouterse door dik en dun. Dat ging zelfs dwars door de strafprocessen in Nederland heen. Processen die Bouterse elf jaar gevangenisstraf opleverden. En dat door de juridische en justitiële scherpte en bedrevenheid heen van Ramon de Freitas.

Wat mr. De Freitas nationaal en internationaal ook uitte na zijn vertrek, Bouterse heeft zich daar nooit van gedistantieerd. Het pleit wel voor de innige band tussen de twee mannen. De aanvankelijke loyaliteit belette De Freitas uiteindelijk niet zich te keren tegen Bouterse. Hij ‘keerde terug’ naar zijn politieke huis, de Nationale Partij Suriname, NPS. Een terugkeer die de historische verwevenheid bevestigde tussen politiek en justitie in Suriname. Het is en blijft deel van de nalatenschap.Source link

Comments

Meest Gelezen

Wij verzamelen al het nieuws omtrent Suriname en presenteren dit in een mooi design.

Ons doel is het nieuws overzichtelijker te maken en te bundelen onder één adres.

Selecteer uw krant

Archief

Facebook

Copyright - Worldnieuws.com / worldnieuws.com / Starnieuws.eu / Starnieuws.info © 2016

To Top