Waterkant

Zetels Surinaams parlement worden ‘eerlijker’ verdeeld


post thumbnail

PARAMARIBO, 19 jun – Het aantal zetels in het parlement moet eerlijker worden verdeeld. Dit is ongeveer de consensus tussen politieke partijen die meedoen aan de beraadslaging over een nieuw kiessysteem. De grootste oppositiepartij, de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, ziet de betreffende wetswijzingen helemaal zitten. De ABOP van Ronnie Brunswijk is iets minder gelukkig.

ABOP vaart wel bij het huidige systeem. Het kan nu voorkomen dat je over het algemeen, dus nationaal, veel minder stemmen haalt dan anderen. Maar omdat in jouw kiesdistrict minder zetels te verdelen vallen, ga je er toch met de meerderheid der zetels vandoor. Met het nieuwe systeem zal het ophouden. Voor de VHP is belangrijk dat situaties zoals bij de laatste verkiezingen zich niet meer herhalen.

Met de combinatie V7 werden bijna even veel stemmen in de wacht gesleept als de winnaar. Toch kreeg de NDP van Desi Bouterse zes en twintig zetels en V7 ‘maar’ achttien. “Het kan niet zo zijn dat wij bijna honderdduizend stemmen hebben gehaald en de NDP honderd en achttienduizend, maar het zetelverschil toch zo groot was”, zegt VHP-leider Chandrikapersad Santokhi tegenover de Times of Suriname.Source link

Comments

Meest Gelezen

Wij verzamelen al het nieuws omtrent Suriname en presenteren dit in een mooi design.

Ons doel is het nieuws overzichtelijker te maken en te bundelen onder één adres.

Selecteer uw krant

Archief

Facebook

Copyright - Worldnieuws.com / worldnieuws.com / Starnieuws.eu / Starnieuws.info © 2016

To Top